Onderzoek naar verlengde triage

De druk op de acute zorg in Nederland neemt toe. Huidige triageprocessen in de meldkamer bieden beperkte tijd om zorgvragen te evalueren. Dat kan leiden tot onnodige ambulance-inzetten of doorverwijzingen. Het is immers gericht op zo snel mogelijk uitsturen van de ambulance.

Om ambulancezorg efficiënter en effectiever in te zetten, werkt onze RAV aan het project Verlengde Triage (VLT). Verlengde triage moet ervoor zorgen dat centralisten meer tijd krijgen om niet-levensbedreigende meldingen dieper te beoordelen, waardoor ambulance-eenheden effectiever ingezet kunnen worden. Het project richt zich op een uitgebreider triageproces, waarbij niet-acute zorgvragen beter kunnen worden beoordeeld. De eerste stap van dit project is een onderzoek naar hoe Verlengde Triage werkt, in het buitenland en in onze eigen praktijk. Hiervoor heeft een delegatie van de RAV onlangs een bezoek gebracht aan twee meldkamer in Engeland.

Het onderzoeksrapport doet aanbevelingen voor de implementatie van Verlengde Triage, waaronder de inzet van klinisch opgeleide professionals zoals de Clinical Navigator (CN). Daarnaast wordt geadviseerd om een vervolgonderzoek op te starten naar triageprotocollen die gebruikt kunnen worden voor Verlengde Triage zoals ECNS. Deze stappen kunnen leiden tot een pilot, waar Verlengde Triage verder wordt getest en verfijnd. Verlengde Triage blijkt een veelbelovende ontwikkeling te zijn die de zorgkwaliteit kan verhogen en de druk op de acute zorg in Nederland helpt verlichten. Door efficiënter te triëren, krijgen centralisten de ruimte om patiënten beter te beoordelen en zorg op maat te bieden. Samen met het gebruiken van meer klinische expertise op de MKA kunnen we bijdragen aan een robuuste, toekomstbestendige meldkamer.