1.  » 
  2. Leren bij ons
  3.  » Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Ik ben iets kwijtgeraakt

Als je iets bent kwijtgeraakt bel je 085-0442200

Ik zie soms ambulances ergens staan wachten. Waarom is dat?

Om overal snel bij te kunnen zijn, staan onze ambulances slim verspreid over de regio. Als er verschillende ambulances onderweg zijn, vangt een andere ambulance dat ‘gat’ tijdelijk op.

Wie werken er op de ambulance?

Een chauffeur en een verpleegkundige of medisch hulpverlener. De chauffeur heeft naast rijbewijs B en C ook een speciale opleiding gevolgd. De verpleegkundige volgde na een basisopleiding verpleegkundige diverse specialisaties en een aparte opleiding tot ambulanceverpleegkundige. Chauffeur en verpleegkundige worden regelmatig bijgeschoold en getraind.

Hoe snel moeten jullie ter plaatse zijn?

Binnen 15 minuten bij spoed (levensbedreigende situaties) en binnen 30 minuten bij minder spoed. De ambulances staan zo opgesteld dat we bijna elke plek in de regio binnen 15 minuten kunnen bereiken. Als er ambulances onderweg zijn dan verandert de meldkamer de opstelling.

Waarom komen er soms twee ambulances voor één patiënt?

Soms moet er veel gedaan worden. Dan heeft het ambulanceteam extra helpende handen van collega’s nodig en extra materiaal.

Wat kost een rit met de ambulance?

Ambulancevervoer wordt vergoed binnen het basispakket van de zorgverzekering, maar valt wel binnen het eigen risico. Welk bedrag dat voor jou is, kun je in je polis vinden. Elk jaar worden landelijk de tarieven vastgesteld. In 2019 kost een spoedvervoer € 728,14 en een besteld vervoer € 323,04. Hierbij komen nog de kosten van € 4,16 per beladen kilometer bij (dat is de afstand van het vervoer van de patiënt in de ambulance).

Mag een ambulance een overledene vervoeren?

Ja. Als iemand overlijdt bij een ongeval, nemen we diegene soms mee. Dat doen we dan uit respect voor de overledene en afhankelijk van de situatie. Meestal betrekken we daar ook een begrafenisondernemer bij.

Wat moet ik doen als ik in het verkeer een ambulance met zwaailicht en sirene zie?

Het belangrijkste is dat je rustig blijft en zorgt voor je eigen veiligheid en die van de weggebruikers om je heen. Ga niet ineens enorm remmen of bijvoorbeeld door een rood stoplicht rijden. Zorg dat je de situatie begrijpt en maak dan, als dat kan, zo snel mogelijk ruim baan voor de ambulance. Bijvoorbeeld door naar rechts of links te wijken.

Wanneer bel je een ambulance?

Als er een ernstig ongeval is gebeurd of als iemand ineens heel erg ziek wordt. Ben je jonger dan 12 jaar, vraag dan een volwassene om hulp. 

Mag een ambulance altijd hard rijden?

Nee. Alleen als er heel veel spoed is mag een ambulance hard rijden. En dat mag dan alleen met zwaailicht en sirene. De chauffeur mag dat niet zelf beslissen. Daarvoor is toestemming nodig van de meldkamer.

Wat gebeurt er als de ambulance ter plaatse is?

De verpleegkundige onderzoekt je en zal je eventueel direct behandelen. Als het nodig is, word je naar het ziekenhuis gebracht. Soms word je verwezen naar de huisarts.

Zitten jullie de hele dag te wachten op een ongeluk?

Nee. Naast ongelukken en onverwachte spoed, zijn er veel ritten van tevoren gepland. Van huis naar het ziekenhuis. Van het ene ziekenhuis naar het andere. Bij zo’n vervoer rijdt de ambulance gewoon zoals andere auto’s door het verkeer, zonder sirene en zwaailicht.

Is jullie werk eng?

Soms wel. Omdat er iets ergs gebeurd is. En ook omdat we soms in moeilijke situaties terechtkomen waarin we ons werk toch moeten doen. Ook daar krijgen we training voor en, als we het echt even te zwaar hebben, interne hulp van collega’s.

Is er een leeftijdsgrens om te mogen solliciteren bij de RAV?

Nee. Maar om een goede ambulancechauffeur of -verpleegkundige te zijn, of op de meldkamer te werken, heb je wel een speciale opleiding nodig.

Hoe kan ik me aanmelden voor de nieuwsbrief?

Aanmelden kan door het aanmeldformulier in te vullen:

Blijf op de hoogte en schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Staat uw vraag er niet bij?