Delegatie RAV bezoekt Britse meldkamers
Binnen onze RAV zijn we gestart met het project Verlengde Triage. Doel is om in de toekomst met de juiste systemen en rollen een nog beter passende zorginzet voor onze patiënten te kiezen. In de eerste fase van het project hebben we onderzoek gedaan naar passende elementen en systemen uit binnen- en buitenland om toe te kunnen passen in meldkamers/zorgcoördinatie.
Op 24 en 25 september bezocht een delegatie van bureau Zorg, Innovatie en Ontwikkeling twee ambulancediensten in Groot-Brittannië: London Ambulance Service en SECAMB (in Zuidoost-Engeland). Deze diensten kwamen ineen literatuurstudie met onderwerp ‘verlengde triage’ naar voren door de meest interessante initiatieven voor robuuste zorgcoördinatie en passende inzet van eenheden bij zorgdifferentiatie.
In de praktijk konden we deze opzet bewonderen. Komt er uit het meldkamersysteem AMPDS dat geen hyperacute zorg nodig is, zoals bij een reanimatie of ernstig trauma? Dan ligt de focus volledig op het bepalen van de best passende zorg. In zogenaamde ‘klinische hubs’ werken ketenpartners (paramedics, SEH-verpleegkundigen, artsen, GGZ-deskundigen) samen om de best passende zorg te bepalen. Door inzage in het zorgdossier, de tijd te nemen én klinische kennis te combineren met secundaire triagesystemen, krijgt de patiënt op een veilige manier de best passende zorg.
We realiseerden ons dat deze ontwikkeling in Groot-Brittannië is ontstaan door schaalgrootte, druk en krapte. Toch lijkt deze manier van werken ook voor Nederland een goede voorbereiding op de toekomst. De opgedane kennis nemen we dan ook zeker mee in adviezen over hoe we zorgcoördinatie optimaal kunnen inrichten.
De Engelse ambulancedienst SECAMB publiceerde zelf ook een artikel over het bezoek van onze RAV: Brabant Regional Ambulance Service visits SECAmb to explore clinical coordination practices – NHS South East Coast Ambulance Service