Onze opleiding tot ambulanceverpleegkundige

Tijdens de opleiding HBO-V of specialistische opleiding MBO-V leerde je veel. Onder andere om op verschillende manieren te kijken en niet te blijven hangen bij standaarddiagnoses. Je ontwikkelde je tot een verpleegkundige die zoekt naar optimale zorg voor je patiënt. Je hebt wetenschappelijk inzicht én een klinische blik. Ook kun je complexe zorgprocessen coördineren en het overzicht houden. Met je diploma sta je sterk om door te stromen naar andere functies in de zorg.

We worden steeds ouder en wonen langer zelfstandig. Op latere leeftijd hebben we meer zorg nodig. Daardoor stijgt de vraag naar acute mobiele zorg en naar gespecialiseerd personeel. Om aan deze vraag te kunnen voldoen verzorgen wij intern de landelijk erkende opleiding tot ambulanceverpleegkundige.

Je kunt twee keer per jaar (in het voorjaar en in het najaar) beginnen met de opleiding tot ambulanceverpleegkundige. We zien het als een expeditie: een intensieve leerroute waarin we je helpen om competenties te ontwikkelen op weg naar je eindbestemming. In maximaal 18 maanden doorloop je een volledige opleiding waarbij we je klaarstomen om aan de slag te gaan als zelfstandig werkende ambulanceverpleegkundige. Je volgt lessen, wordt begeleid bij het praktijkleren en loopt stage op de zorgambulance en de meldkamer. Ook volg je diverse externe stages (spoedeisende hulp, IC/CCU, anesthesie, Meldkamer Ambulancezorg, psychiatrie, et cetera), om uitgebreid kennis op te doen in de acute zorg. Heb je al een of meer specialisaties? Dan hoef je een aantal modules tijdens de opleiding niet te doorlopen en wordt de opleiding korter!

 

“Met je diploma ben je zelfstandig inzetbaar als ambulanceverpleegkundige en ben je verantwoordelijk voor het bieden van optimale ambulancezorg. Wij noemen dat: ambulancezorg vanuit het hart.”

Opbouw van de opleiding

Tijdens de opleiding werk je aan het bekwamen in de Basis Acute Zorg (BAZ) en Kern-EPA’s. EPA staat voor entrustable professional activity, voor ‘toe te vertrouwen professionele activiteit’: kenmerkende professionele activiteiten die het dagelijks werk van een ambulancezorgprofessional vormen. Onderdeel hiervan zijn verschillende theoriemodules. Daarnaast ga je in de praktijk ervaring opdoen en datapunten verzamelen waarmee je je bekwaamheid in de praktijk aan gaat tonen. Je doorloopt hierbij verschillende supervisieniveaus waarbij je steeds zelfstandiger gaat werken. De theoretische opleiding wordt bij onze eigen academie gegeven; het praktijkleren vindt plaats bij een van onze ambulanceposten. Tijdens de opleiding werk je fulltime (36 uur).

De EPA’s waar je aan gaat werken

Basis Acute Zorg EPA’s:

  1. Controleren, onderhouden en inrichten van de werkplek
  2. Zorgdragen voor de eerste (initiële) opvang van een zorgvrager binnen de acute setting
  3. Laagcomplexe zorg verlenen aan een zorgvrager binnen de acute setting
  4. Middencomplexe zorg verlenen aan een zorgvrager binnen de acute setting

Ambulanceverpleegkundige EPA’s:

  1. Hoogcomplexe zorg verlenen aan de extramurale zorgvrager
  2. Continueren van het zorgproces tijden transport
  3. Borgen van de continuïteit van zorg binnen de keten
  4. Organiseren en coördineren van het hulpverleningsproces bij meerdere zorgvragers
  5. Zorg verlenen aan een volwassen zorgvrager met een (dreigend)cardiorespiratoir arrest

Opleidingsportfolio

Tijdens de hele opleiding werk je aan een opleidingsportfolio. In dit EPA-portfolio verzamel je de noodzakelijke bewijsstukken waarmee je je ontwikkeling tot ambulanceverpleegkundige laat zien. Tijdens het praktijkleren werken we met een praktijkleerplan, korte praktijkevaluaties, zorgverleningsevaluaties en reflecties. Ook stages zijn onderdeel van het praktijkleren. Tijdens de praktijkleerperiode vinden regelmatig begeleidings- en evaluatiegesprekken plaats.

Toetsen

In de opleiding worden de toetsen zoveel mogelijk gebaseerd op competenties; kennis en vaardigheden worden waar mogelijk in relatie met een beroepsspecifieke context getoetst. We werken met verschillende toetsvormen zodat je inzicht krijgt in je sterke en zwakke punten. De toetsen zijn gericht op feedback én om je leerproces te kunnen begeleiden. Ook wordt gewerkt met selfassessment en peerassessment. Toetsing gebeurt tijdens het praktijkleren en tijdens de theoriedagen. Naast theoretische toetsen worden in de academie ook vaardigheidstoetsen afgenomen: we maken gebruik van simulatiepatiënten of -poppen en het klinisch redeneren wordt zoveel mogelijk geoefend.

Na de opleiding

Heb je alle onderdelen van de opleiding afgerond? Dan kun je onmiddellijk aan de slag als ambulanceverpleegkundige!

Heb je vragen?

Neem dan contact met ons op: 085-044 22 00.

Ben je er klaar voor om met ons op reis te gaan?

 

De selectieprocedure

Spreekt jouw sollicitatie ons aan? Lijk jij dé perfecte kandidaat voor onze opleiding te zijn? Dan nodigen we je graag uit voor een gesprek. Hoe de totale sollicitatieprocedure verloopt, leggen we graag aan je uit.