Vanuit het hart van Youri: ‘Wij kunnen iemands leven redden, dat geeft een kick’

 
 
Youri volgt momenteel de opleiding tot ambulanceverpleegkundige. Hij doet daarbij meteen veel waardevolle praktijkervaring op. “Door gelijk veel mee te rijden op de ambulance, leer je het vak pas echt.”

De combinatie tussen werk, een opleiding en een gezin is pittig, maar voor Youri tegelijkertijd ook iets wat hem energie geeft. “Je weet waar je het voor doet. Gelukkig heb ik een fijn vangnet thuis, en de opleiding is met negen maanden goed te overzien. Het idee dat ik de komende jaren mag doen wat ik écht leuk vind, maakt dat ik met liefde doorzet.”

De impact van snel handelen

Wat hij zo mooi vindt aan het werk op de ambulance? “Wij kunnen letterlijk levens redden”, vertelt Youri. “Elke dag weer mag je van betekenis zijn voor mensen. Dat geeft een kick. Daar zet ik me graag voor in.” Als voorbeeld noemt Youri een situatie van een paar dagen terug. Samen met zijn collega mocht hij een man met een hartinfarct helpen. Later die dag was er nog een patiënt met hartklachten. Toen Youri en zijn collega weer in het ziekenhuis kwamen, zat de man van die ochtend alweer fit in zijn bed een boterham te eten. “Op zo’n moment zie je hoeveel waarde je levert door snel te handelen. Dat vind ik mooi.”

Het werken op de ambulance heeft Youri al veel nieuwe inzichten gegeven. “Sinds ik dit werk doe, ben ik standvastiger. Ik hak makkelijker knopen door. Niet alleen in het werk, maar ook privé. Ook kom ik makkelijker voor mezelf op dan voorheen. Als ambulancehulpverlener ben je soms kwetsbaar op straat, maar gelukkig sta je nooit alleen omdat je altijd samen met de ambulancechauffeur bent. Ik vind het mooi dat ik in korte tijd al zo’n ontwikkeling heb doorgemaakt.”

Heftige situaties

Pratend over het werk op de ambulance, kan Youri alleen maar vol lof spreken. “Dit werk is prachtig! Natuurlijk maak je soms ook heftige situaties mee, daar moet je rekening mee houden. Maar de hulp binnen de RAV is goed: na zo’n situatie is er altijd een moment om samen te komen met het team en erover te praten. Mocht je er de dagen erna veel mee bezig zijn in je hoofd, dan kun je dat aangeven en meer hulp vragen. Bovenal vind ik het mooi dat we met onze inzet mensen écht kunnen helpen.”