Vanuit het hart van Eko: ‘Op de ambulance leerde ik mezelf kwetsbaar op te stellen’

Voor Eko stond succes jarenlang voor een grote auto, een grote woning en een goed betaalde baan. Totdat hij zichzelf tegenkwam en besefte dat de commerciële wereld waarin hij werkte hem eigenlijk helemaal niet past.

“Ik dacht altijd: als het plaatje voor de buitenwereld mooi is, dan gaat het goed. Maar nu ik de switch heb gemaakt van commercie naar de zorg weet ik pas echt wat goed voor mij is. Ik voel me nu vrijer dan ooit én ik maak impact met mijn werk op de ambulance. Dat doet er voor mij toe.”

Betrokkenheid

Inmiddels rijdt Eko een kleine twee jaar als chauffeur op de ambulance. “Nog geen enkele dag heb ik gedacht: ‘Ik heb geen zin in deze werkdag’. Dat ken ik niet van mijn vorige baan. Het werken op de ambulance voelt heel vrij, elke dag ben je op pad en geen enkele dag laat zich voorspellen.” Ook het contact met zijn collega’s is voor Eko iets bijzonders. “Toen ik laatst een pittige rit had gereden, met twee heftige incidenten, stonden collega’s daarna voor me klaar. Ik kreeg achteraf ook nog appjes of het goed met me ging. Die betrokkenheid, dat vind ik heel mooi.”

Of het werken op de ambulance altijd leuk is? “Leuk is niet het goede woord. Als er incidenten zijn die heel dicht bij mij staan, is dat soms behoorlijk pittig. Bijvoorbeeld iets met kinderen, omdat ik zelf ook kinderen heb. Of iets met dementerende mensen. Mijn vader heeft alzheimer in een vergevorderd stadium, dus dat doet dan wel wat met je. Maar bovenal is het dankbaar werk: je kunt iets betekenen voor een ander.”

Kwetsbaarheid

Uitgeleerd is Eko momenteel nog lang niet bij de ambulance. “Je krijgt hier veel kansen om te blijven groeien. Als ik naar mezelf kijk heb ik door het werken op de ambulance al veel ontwikkelingen doorgemaakt. In mijn jeugd heb ik nooit heel goed leren omgaan met emoties. Door dit werk kan ik dat nu steeds beter. Ik durf me steeds kwetsbaarder op te stellen en kritisch naar mezelf te kijken. Alleen al die ontwikkeling is mooi. Daarnaast kun je verschillende neventaken oppakken en als je wil ook opleidingen volgen. Al met al is dit voor mij een prachtige baan én werkgever!”.