1.  » 
  2. Werken bij ons
  3.  » 
  4. Functies
  5.  » 
  6. medisch hulpverlener
  7.  » Koen

“Mooi om als oud-trainee nu zelf de nieuwe generatie te begeleiden”

Mijn naam is Koen Oosters, ik ben 30 jaar. Op 1 januari 2017 kwam ik als trainee BMH in dienst bij RAV Brabant Midden-West-Noord. Heel cliché misschien, maar ik wilde altijd al ‘iets’ met mensen doen, door mijn interesse voor biologie en het menselijk lichaam. Dus toen ik na de havo hoorde van de BMH-opleiding was dat voor mij de juiste stap.

Ook al waren er wat opstartmoeilijkheden (wat natuurlijk hoort bij een nieuwe opleiding), ik heb er geen dag spijt van gehad. Tijdens mijn stages merkte ik wel dat het werkveld nog moest wennen; kunnen jonge mensen zonder vooropleiding dit werk wel doen?! Een terechte vraag, want het is ook niet voor iedereen weggelegd. Maar we hebben de afgelopen jaren laten zien dat het echt kan!

Ik denk dat het er vooral om gaat wie je bent als persoon, welke competenties je hebt. Je moet uit een bepaald soort hout gesneden zijn om de opleiding en dit werk te gaan doen: je hebt sociale antennes nodig, moet verbaal sterk zijn, maar ook empathisch en je grenzen kunnen aangeven. Je kunt tenslotte op de ambulance in de vreemdste situaties terechtkomen. Daarnaast is het goed om zelfkritisch te zijn, zelfstandig en te kunnen reflecteren. Die basisvaardigheden moet je wel hebben als je aan de opleiding start. Je kunt ze zeker ook ontwikkelen, maar sommige dingen zijn nu eenmaal lastig aan te leren.

Keuze voor uitstroomrichting ambulance

Ik heb aan het eind van mijn tweede jaar nog even getwijfeld over de uitstroomrichting. Anesthesie vond ik namelijk ook heel leuk. Maar na de stages bij verschillende RAV’s wist ik het zeker: ik ga voor de ambulancezorg. Je werkplek én de patiënt wisselt continu: je komt bij mensen thuis, bij bedrijven, in de gevangenis, op straat… Na mijn de opleiding hoorde ik dat de RAV in Brabant als eerste en toen nog als enige een traineeship aanbood aan afgestudeerde BMH’ers. En ik wilde maar wat graag aan het werk! Ik woon in De Bilt maar dat was toen, en nu nog steeds, geen reden om dichterbij huis te werken.

Eerste lichting trainees

We kregen vanaf dag één een eerlijke kans. Er werd meteen met zes mensen gestart (vier trainees van Hogeschool Utrecht, één van Arnhem/Nijmegen en één van Rotterdam), ook al was nog onbekend hoe de BMH zich zou ontwikkelen. Maar die serieuze aanpak gaf vertrouwen in de toekomst. In het begin moest ik wel wennen aan het grotere verantwoordelijkheidsgevoel. Je komt als trainee in dienst bij de RAV, terwijl je als stagiaire toch meer te gast bent. Ik heb heel veel geleerd tijdens het traineeship. De stages waren er echt om tips en tricks als aanvulling van de opleiding op te doen, om straks je voordeel mee te doen in je dagelijks werk op de ambulance. Iedereen sluit het traineeship af met een assessment. Je moet dan laten zien wat je kunt. Bij een positief resultaat kun je meteen zelfstandig aan de slag op de ambulance.

Nu zelf praktijkopleider van BMH’ers

Ik werk nu bijna 5 jaar bij de RAV Brabant Midden-West-Noord. We bieden nog steeds jaarlijks stageplaatsen en traineeships aan. Inmiddels ben ik als praktijkopleider intensief betrokken bij de BMH-trainees. Mooi om nu zelf de nóg nieuwere generatie te begeleiden. Heel herkenbaar ook wat zij ervaren, want ik heb hetzelfde pad bewandeld. De inhoud van de BMH-opleiding is volgens mij niet veel veranderd, maar er is nu meer aandacht voor de positionering van deze nieuwe beroepsgroep binnen het zorglandschap. Ik zie de komst van de BMH echt als één van de oplossingen voor de krapte in de zorg.

Verder ontwikkelen

Onze RAV durfde het aan om te experimenteren met de BMH en biedt aan de medewerkers volop doorgroeimogelijkheden en ontwikkelkansen. Nu ook weer met een pilot voor het inzetten van Zorgmasters binnen de acute zorg. En daarom ging het toch weer kriebelen om verder te leren. Het is dan ook heel erg gaaf dat ik de opleiding tot physician assistant mocht gaan doen. Hoe de ambulancewereld er over en paar jaar uitziet, weet nog niemand. Maar ik ben blij dat ik onderdeel ben van deze ontwikkelingen binnen de RAV. En dat ik anderen kan laten zien wat de BMH allemaal mogelijk kan maken.

Dus als iemand twijfelt over het traineeship kan ik alleen maar volmondig zeggen: pak die kans!”.