Troponinemeting bij pijn op de borst

Jaarlijks komen ongeveer 200.000 mensen op de EHH terecht met pijn op de borst. Toch blijkt dat de meeste patiënten (tot wel 80%) geen acuut coronair syndroom hebben. Of er sprake is van hartschade. is aan te tonen met het meten van het troponinegehalte. Troponine is het eiwit dat vrijkomt in het bloed bij een infarct. Hoe hoger die waarde, des te meer risico op een infarct. Deze waarde wordt standaard in het ziekenhuis gemeten. Maar bij onze RAV starten we komende maand met een nieuw zorgpad: het prehospitaal meten van troponine bij patiënten met pijn op de borst.

Het doel is om meer patiënten veilig thuis te laten bij een lage verdenking van een acuut hartprobleem. We verwachten dat dit ook een positief effect heeft op beschikbare ambulances en drukverlaging in de zorgketen. Voor deze innovatie hebben we vanzelfsprekend de volledige goedkeuring van onze Medisch Managers Ambulancezorg. We zijn in oktober gestart met troponinemeting bij patiënten in de regio Breda. Het hele team van de ambulancepost in Breda is getraind in het werken met het apparaat dat troponine meet in het bloed. Ook kwam tijdens de training aan bod hoe je de patiënt en zijn of haar omgeving goed kan uitleggen waarom we deze meting doen. Hiermee bieden we de patiënt namelijk het vertrouwen dat het veilig is om thuis te blijven, ook al heeft iemand pijn op de borst (gehad).  

De troponinemeting is onderdeel van de HEART-score, wat staat voor: History-ECG-Age-Risks-Troponine. We nemen bij de patiënt drie druppels bloed af waarmee de troponinewaarde gemeten kan worden. Afhankelijk van de uitslag blijkt of het veilig is om iemand thuis te laten. Komend jaar gaan we goed monitoren hoe het gaat met het meten van troponine. Op basis van deze uitkomsten gaan we deze nieuwe werkwijze op termijn ook uitrollen over de rest van het werkgebied.