1. Home
  2.  » 
  3. bestuur
  4.  » Terugblik

Directeur Ger Jacobs:
Onze RAV heeft 
de afgelopen drie jaar prachtige resultaten behaald ’

Een pandemie. Dat onderwerp stond niet bovenaan ons lijstje toen we drie jaar geleden aan ons meerjarenplan 2019-2021 schreven. Wat heeft onze RAV meegemaakt deze afgelopen jaren? En welke lessen hebben we hieruit getrokken? RAV-directeur Ger Jacobs blikt terug, met de belangrijkste boodschap: “Ik ben oprecht trots op wat we hebben weggezet met z’n allen.”

Als directeur van de RAV Brabant Midden-West-Noord heeft Ger in 25 jaar tijd al het nodige meegemaakt. Maar een pandemie van deze omvang? Dat is ook voor hem nieuw. Ger: “Meestal duurt een pandemie enkele maanden, maar corona is in al die tijd eigenlijk nooit echt weggeweest. Als je een stip op de horizon hebt, werk je daar met z’n allen naartoe. Dat is nu niet het geval, dat maakt deze pandemie voor het zorgpersoneel extra zwaar. Je ziet dat dat op den duur parten gaat spelen bij veel zorgverleners.”

Uniek: een opleiding voor ambulancepersoneel

Daarmee maakt hij meteen een bruggetje naar een onderwerp dat actueel is: het personeelstekort in de zorg. “Zeker in het begin, toen nog niemand gevaccineerd was, hadden we veel besmettingen onder onze mensen. Dat heeft wel impact. Om het tekort aan mensen op de ambulance op te vangen, hebben we als RAV Brabant Midden-West-Noord daarom de afgelopen periode gezocht naar verschillende oplossingen hiervoor.”

Een van die oplossingen betreft een samenwerking tussen de RAV Groningen en RAV Brabant Midden-West-Noord. “Samen hebben we een eigen opleiding opgezet voor ambulancepersoneel. Met deze eigen opleiding zijn we niet afhankelijk van één moment in het jaar waarin nieuw personeel wordt opgeleid, maar kunnen we meerdere momenten klassen van tien tot twaalf HBO-V’ers vullen en opleiden voor de ambulancedienst. Als we daar op dit versnelde tempo mee doorgaan, zijn we over een paar jaar verlost van het personeelstekort op de ambulance.”

Daarnaast heeft de RAV Brabant Midden-West-Noord samen met de ziekenhuizen combibanen geïntroduceerd. In deze combibaan werkt een verpleegkundige in deeltijd op de ambulance en in het ziekenhuis. Ger: “De mensen die op de ambulance zitten, moeten van alle specialisaties iets af weten. Dat maakt ze heel zelfstandig: je kunt op een externe locatie niet even advies vragen aan een collega of arts, wat in het ziekenhuis wel kan. Maar tegelijkertijd is het daarom goed om af en toe wél in het ziekenhuis te werken en zo op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen in de zorg. Door er een combibaan van te maken, houden we onze mensen scherp en kunnen we tegelijkertijd mogelijke uitval opvullen met andere mensen.”

Solodienst voor de verpleegkundig specialist

Trots is Ger ook op de ontwikkeling dat de RAV Brabant Midden-West-Noord als enige RAV een pilot draait met een verpleegkundig specialist op de ambulance. “Deze verpleegkundig specialist heeft een aanvullende opleiding gevolgd en mag daarmee meer handelingen uitvoeren. Denk aan een kleine narcose, hechtingen en meer. Hij of zij mag daarmee in zijn eentje de een ambulancedienst draaien. Dit gebeurt inmiddels in Tilburg en Den Bosch, en binnenkort hopelijk ook in Breda. Landelijk gezien is onze RAV hierin vooralsnog uniek.”

‘Dat we erkenning krijgen vanuit het ministerie van VWS, door juist onze RAV in te schakelen op de Antillen, zegt wat mij betreft veel’

De coronacrisis bracht de afgelopen maanden voor de RAV Brabant Midden-West-Noord veel uitdagingen mee. Maar een uitdaging? Die gaat Ger met zijn team graag aan. “Toen op Curaçao code zwart werd uitgeroepen tijdens de coronacrisis, werd de hulp van onze RAV ingeschakeld. Die link met de Antillen ontstond al in 2016, toen we werden ingevlogen op het eiland Sint Maarten om de crisis in de ambulancezorg hier op te lossen. Onze mensen hebben destijds op Sint Maarten trainingen gegeven en inmiddels is de ambulancedienst, weer helemaal op peil. Nog steeds geven we twee keer per jaar tien dagen training aan het ambulancepersoneel op het eiland, om de kennis van de mensen actueel te houden. Dat wij daar als kundige RAV zo’n belangrijke schakel in mogen zijn, en ook nu weer op Curaçao, vind ik een groot compliment.”

Trots

Al met al kijkt Ger met bewondering voor ‘zijn’ mensen terug op de afgelopen drie jaar. “We hebben echt iets moois weggezet met z’n allen. Onze ambulancedienst blijft zich ontwikkelen. Dat we erkenning krijgen vanuit het ministerie van VWS, door juist onze RAV in te schakelen op de Antillen, zegt wat mij betreft veel. De kwaliteit die we leveren, doen we echt samen.”