Medewerking uitzending BNR Nieuwsradio

Onlangs kregen we het verzoek van nieuwszender BNR om mee te werken aan het programma BNR Beter. In dit programma neemt presentatrice Nina van der Dungen de nieuwste zorginnovaties onder de loep. Wat zijn de nieuwste kankerbehandelingen? Hoe helpt AI de zorg? En welke apparaten maken het werk van artsen en verpleegkundigen makkelijker?

BNR wilde ook aandacht schenken aan innovaties in de ambulancezorg. Manager Zorg Chris Bruggeman en Medisch Manager Harm van de Pas waren aanwezig in de studio om een toelichting te geven over hoe slimme ambulances de druk verlagen op de zorg. In de uitzending waren ook geluidsopnamen te horen, die de journalist gemaakt had tijdens een meeloopdag op de meldkamer en ambulancepost in Den Bosch. Zij gaf aan dat zij een behoorlijk inhoudelijk beeld heeft gekregen bij het werk en de uitdagingen van centralisten/ambulancebemanningen.

Hier kun je de nieuwsuitzending terugluisteren: Slimme ambulances verlichten druk op de SEH | BNR Nieuwsradio

Over de aflevering

Vroeger was het vooral voor vervoer van patiënten, maar tegenwoordig kunnen de  ambulanceverpleegkundigen veel zelf diagnosticeren en behandelen. En dat is ook keihard nodig: want de druk op de Spoedeisende Hulp (SEH) van ziekenhuizen is gigantisch. Geregeld liggen SEH’s gewoon vól, en kunnen er niet zomaar meer patiënten worden binnengebracht. In deze aflevering bespreekt Nina van den Dungen wat de ambulance allemaal precies kan opvangen, en wat er BETER kan. Dit doet ze samen met Chris Bruggeman, manager zorg, innovatie en onderzoek bij de regionale ambulancevoorziening (RAV) Brabant Midden-West-Noord, en Harm van der Pas, SEH-arts bij het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg. 

Het begint al op de meldkamer. In de zeer nabije toekomst gaat AI de meldkamer centralisten helpen om de ambulances zo goed mogelijk te verspreiden over de regio. Ook wordt er gewerkt aan een AI die meeluistert naar een melding en de centralist helpt om een inschatting te maken wat er aan de hand kan zijn. Een groot obstakel, zeker voor de spoedeisende hulp, is de nationale uitwisseling van patiëntengegevens. Ooit is besloten om gegevensuitwisseling niet te centraliseren, want dat zou te veel macht geven aan de ICT-leveranciers. Het effect van deze beslissing merken ambulance- en SEH-medewerkers elke dag. Omdat zij geen inzage hebben in de medische geschiedenis van de patiënt, moeten zij handelen op dat wat zij op dat moment kunnen zien, meten en controleren. Hoe dat moet worden opgelost, daarover hebben Chris Bruggeman en Harm van der Pas wel een idee. 

OVER BNR BETER

In BNR Beter – over de zorg van morgen laat BNR zien welke oplossingen er bedacht worden om de zorg van morgen beter te maken. Worden die die oplossingen in de dan ook daadwerkelijk praktijk gebracht? En zijn deze zorginnovaties duurder of goedkoper? Presentator Nina van den Dungen interviewt de wetenschappers die de nieuwste zorginnovaties hebben uitgevonden en ze spreekt specialisten en verpleegkundigen die werken met de innovaties. Ook gaan we het land in om de innovaties in de praktijk te zien.