1.  » 
  2. medewerkers
  3.  » EMS2

Deelname aan congres EMS – interne reanimatiecompetitie

Van 3 tot en met 6 mei is een team van onze RAV aanwezig op het EMS-congres in Schotland om mee te doen met de Europese Ambulancewedstrijden. Het is allemaal begonnen met de organisatie van een eigen reanimatiecompetitie…
 
Zaterdagochtend 1 februari 2020, 8 uur: op de post in Uden heerst normaal relatieve rust, maar die ochtend is het een drukte van jewelste. Want de jaarlijkse interne reanimatiecompetitie plaats; dit jaar voor de vijfde keer. Zes teams van verschillende ambulanceposten in onze regio hebben veel energie gestoken in het samen oefenen. Er hangt dan ook een gezonde spanning. Om half 9 openen we de ochtend. Medisch manager Xavier houdt een korte motiverende speech over het belang van deze competitie. Organisator Isabelle legt de regels uit. Daarna wordt er geloot voor een startplek. De casus? Die is tot het laatste moment geheim. De melding: DIA A1 naar Eikenheuvelweg 5 in Uden. Het gaat om een man van ongeveer 30 jaar, gered uit water door voorbijganger. De patiënt ligt op de grond, is buiten bewustzijn, ziet bleek met een trage ademhaling.
 
Om 9.15 uur bijt het eerste team het spits af. Zonder publiek, omdat de andere teams natuurlijk geen voorkennis mogen hebben. Er wordt ontzettend goed en intensief samengewerkt! Na 15 minuten is de tijd om. De jury gaat kort in beraad waarna het tijd is voor het volgende team. De teams die al aan de beurt zijn geweest, komen kijken naar de prestaties van hun collega’s. Na het zesde team trok de jury zich terug om alle juryrapporten te bespreken, de punten op te tellen, te checken en dubbelchecken én van elke team een Tip en een Top te formuleren.
 
De jury was erg onder de indruk van de geleverde prestaties van alle teams. Dat er hard getraind is, was goed te zien. Elk team krijgt na afloop de eigen score toegestuurd per onderdeel: organisatie en CRM, shock- en no shockscenario, circulatie, luchtweg en beademing, diagnostiek en behandeling, ROSC en NTS.
 
Team Uden eindigde als nummer 2. De winnaar van de Interne reanimatiecompetitie 2020 werd het team uit Waalwijk. Hun prijs: deelname aan de Europese ambulancewedstrijden tijdens het EMS-congres in Schotland!
 
Hoe het team de interne reanimatiecompetitie ervaren heeft en hoe zij zich voorbereid hebben op EMS, lees je in de volgende post volgende week.