1.  » 
  2. medewerkers
  3.  » EMS1

Deelname aan congres EMS – hoe het begon

Dit zijn Pieternel, Mirjam en Wouter. Van 3 tot en met 6 mei vertegenwoordigen zij onze RAV tijdens het EMS-congres in Glasgow, waar zij deelnemen aan de Europese Ambulance Competitie!

Zij vormen, samen met collega Sanne en oud-collega Peter, het winnende team van onze eigen interne reanimatiecompetitie in 2020. Aanleiding voor deze competitie was de deelname aan het Venticarecongres een paar jaar daarvoor, in 2016. Onze RAV deed voor het eerst mee aan de competitie van ziekenhuizen, en behaalde toen een niet-onverdienstelijke vijfde plaats. De ziekenhuizen sturen hun beste team naar deze wedstrijd; in de maanden ervoor vinden dan al wedstrijden binnen het ziekenhuis plaats. De teams oefenen in de aanloop naar de landelijke wedstrijd fanatiek.

In datzelfde jaar vond ook de Ambulance Challenge plaats in Harderwijk waaraan 16 RAV-teams deelnamen. Er waren veel verschillende proeven, variƫrend van een reanimatie tot aan bruggenbouwen. Het kwam aan op samenwerken, snelheid, accuratesse en geprotocolleerd werken. Ons team viel helaas niet in de prijzen maar zette ook daar een prima prestatie neer met de reanimatietechnieken.

Het blijkt dat regelmatig oefenen de reanimatievaardigheden (vooral de diepte van de reanimatie) verbetert. Het effect is dat daarmee ook de overlevingskans van de patiƫnt vergroot wordt. Dit sprak ons zo aan dat we besloten tot het organiseren van een eigen competitie. Dat gebeurde voor het eerst in 2017. Sindsdien organiseren we elk jaar een interne competitie.

In het volgende artikel vertellen we meer over de interne reanimatiecompetitie in 2020.