1.  » 
  2. maatschappij
  3.  » EMS-congres

IRT aanwezig bij internationale oefening

Elk jaar organiseert het European EMS Leadership Network een Europees EMS-congres in een stad ergens in Europa. Het doel van de Europese EMS-congressen is in de eerste plaats om een katalysator te zijn voor toekomstig onderzoek, onderwijs en productontwikkeling en ervaringen internationaal te delen.

Dit jaar vond het congres plaats in Madrid waarbij de nadruk lag op grote catastrofes en het werken onder bijzondere omstandigheden. Niet verwonderlijk dat de collega’s van de SMUR in Madrid dit onderwerp gekozen hebben. ​​​​​​​Op 11 maart 2004 vonden een aantal door islamitische terroristen gecoördineerde bomexplosies plaats, aan boord van vier forensentreinen van de RENFE in Madrid (Spanje). Er werden 191 mensen gedood en er waren vele gewonden, van wie velen ernstig. Hiermee is het de grootste aanslag in de geschiedenis van het hedendaags Spanje en de ergste terroristische daad in Europa sinds het opblazen van een vliegtuig boven het Schotse plaatsje Lockerbie op 21 december 1988 (de Lockerbie-aanslag). Er werd melding gemaakt van dertien bommen, waarvan er tien ontploft zijn.

Tijdens het congres waren er diverse internationale sprekers, die toelichting gaven op hun voorbereiding op grootschalige geneeskundige bijstand in bijzondere omstandigheden. Nederland werd vertegenwoordigd door Martin Smeekes van AZN, die werd vergezeld door een Incident Respons Team van onze RAV!

Geweldig natuurlijk; maar spannend was het ook. ​​​​​​​Op de laatste dag van het congres vond er namelijk ook een grote rampoefening plaats op de luchtmachtbasis van Cuatro Vientos. Maar liefst 78 ambulances en net zoveel nationale en internationale teams namen deel aan deze oefening.

Terwijl de EMS-teams het beste van zichzelf gaven, braken op de achtergrond de vuurgevechten en explosies tussen politie en terroristen los. Hierbij werd de grote vrees van elke hulpverlener geënsceneerd, namelijk een second blast of second attack.

Om de cirkel helemaal rond te maken, werden alle slachtoffers ook effectief vervoerd naar de ziekenhuizen in Madrid. Dit gebeurde in colonne, en met spoed onder politiebegeleiding…een bijzondere ervaring. Ondanks deze bijzondere en moeilijkheden omstandigheden zetten alle teams een prachtige casus weg voor het oog van 4000 genodigden. Met een rugzak boordevol nieuwe ervaringen en opgedane kennis en tal van internationale contacten, is het team van onze RAV tevreden terug naar Nederland gekeerd.