1.  » 
  2. medewerkers
  3.  » Deelname EMS

Onze deelname aan European EMS

Fàilte gu Alba! Oftewel: Welcome to Scotland! Want dat land was dit jaar drie dagen lang de gastheer van hét Europese ambulancecongres, EMS. Een congres in Glasgow waar we met een flinke vertegenwoordiging vanuit Nederland aanwezig waren. Van de ruim 1000 bezoekers kwamen er namelijk 122 uit Nederland.

Als RAV Brabant Midden-West-Noord hebben we ons visitekaartje hier ook letterlijk en figuurlijk afgegeven, door te deel te nemen aan de ambulancewedstrijden én presentaties te houden over de rol van de verpleegkundig specialist.

Ambulancewedstrijden 

Maandenlang hadden ze ernaartoe geleefd: het wedstrijdteam bestaande uit Mirjam, Pieternel, Wouter en Sanne. Tijdens de voorronden op 4 mei namen zij het op tegen 15 andere teams uit 11 landen. Om 16.10 uur was het tijd voor de eerste casus: een trauma met twee slachtoffers door een motorongeval. In 12 minuten tijd lieten ze een superstrakke hulpverlening zien, waarbij zij door de jury gescoord werden op zowel technische als communicatieve skills.

Het vele avonden oefenen had duidelijk zijn vruchten afgeworpen; het team functioneerde als een goed geoliede machine. Meteen na de casus werden de tips maar vooral de tops benoemd. De jury was vooral onder de indruk van de kordate aanpak, het overzicht houden en meteen inschakelen van extra hulp.

Ons geduld en de zenuwen werden die dag nog eens flink op de proef gesteld want om 16.50 uur doorloop het team als állerlaatste de tweede casus: een reanimatie. Meteen na afronding van de casus waren er weer volop complimenten. Eén jurylid liep zelfs meteen naar Wouter toe om hem in te fluisteren dat we de beste resultaten hadden bij de diepte van de reanimatie. Dat goed reanimeren hard werken is, was te zien aan de blaren die hij op zijn handen had.

Van de 16 teams gingen er drie door naar de finale op 5 mei. De top drie ontving een telefoontje, de overige teams werden via de congresapp op de hoogte gesteld van de uitslag. De teleurstelling was groot toen bleek dat we helaas niet door waren naar de finale op donderdag. De vele positieve berichten en opstekers die het team ontving, van collega’s, andere RAV’s, de jury en via sociale media, deden het team gelukkig goed. Aan hun inzet, deskundigheid, de serieuze aanpak en het enthousiasme heeft het in ieder geval niet gelegen! En we hopen vanuit Brabant nog een keer revanche te mogen nemen op het Europese podium.

   

 

Posterpresentatie door Risco van Vliet

Nummer 8, dat was het paneel dat speciaal bestemd was voor de poster van verpleegkundig specialist Risco van Vliet om zijn onderzoek te presenteren aan het grote publiek. Het onderwerp: de uitkomsten van de IMPACT-studie over het hechten van wonden. Op 4 mei om 13.20 uur had Risco precies drie minuten de tijd om zijn onderzoek toe te lichten aan de jury, natuurlijk in de voertaal Engels. Tijdens het hele congres zijn de uitkomsten van het onderzoek nog te lezen voor geïnteresseerde congresbezoekers. In totaal hangen er 111 posters in de “posterwalk”.

Podiumpresentatie Best Abstract

Op 5 mei, dag 2 van het congres, was verpleegkundig specialist Lennert Breedveld de hekkensluiter wat betreft deelname vanuit onze RAV. Hij hield een presentatie tijdens het onderdeel Most innovative abstract. Het onderwerp FIC-blok bleek zo innovatief en baanbrekend in de ambulancezorg dat het was uitgekozen als een van 6 onderzoeken uit 140 inzendingen. Deze zes mochten op het podium aan het grote publiek gepresenteerd worden. In 7 minuten hield Lennert een sterk verhaal over de voordelen van het FIC-blok bij patiënten met een vermoeden van een heup- of dijbeenbreuk. Uit de vele vragen uit de zaal bleek dat deze ontwikkeling positief ontvangen werd.

 

Inmiddels zijn we weer terug in Nederland en kijken we terug op een zeer geslaagde deelname aan European EMS.

Meer weten?

Kijk dan op onze (Engelstalige) pagina waar ook de presentatie van Lennert en de poster van Risco te vinden zijn.