1. Home
  2.  » 
  3. ketenpartners
  4.  » 
  5. zorgcoordinatie
  6.  » Akkoord Pilot Zorgcoordinatie

Groen licht voor pilot ‘Zorgcoördinatie in de Bossche regio’

Om de druk op de acute zorg te verminderen, de ambulance efficiënter in te zetten en ervoor te zorgen dat ambulances op tijd zijn, start in januari 2020 een aantal regionale pilots. Voor patiënten die acute zorg nodig hebben, is het belangrijk om de zorgvraag van de patiënt beter te organiseren en te coördineren, zodat deze patiënten snel bij de juiste schakel in de zorgketen terecht komen. De pilots zijn gericht op samenwerking van de betrokken partijen rondom spoedzorg.
 
Tien regio’s dienden een aanvraag in. Vier regio’s dienden plannen in van hoge kwaliteit, en hadden zo veel enthousiasme gerealiseerd bij de lokale samenwerkingspartners, dat zij groen licht kregen om per 1 januari 2020 te starten  met de pilot. We zijn er trots op om te kunnen melden dat onze RAV daar een van was. Twee regio’s moeten nog voldoen aan enkele voorwaarden, voordat ze mogen starten. Vier regio’s moeten nog tot overeenstemming komen met hun zorgverzekeraars.
Zorgcoördinatie gebeurt in samenwerking van de regionale zorgpartners in de acute keten, zoals afdelingen spoedeisende hulp (SEH’s) in ziekenhuizen, huisartsenposten, acute ggz en wijkverpleging. In de pilots gaan zij op regionale schaal alle activiteiten gericht op het triëren, afstemmen, regisseren en bewaken van de uitvoering van de zorgverlening aan de patiënt met een acute zorgvraag, gezamenlijk organiseren. Onderstaand kaartje geeft weer welke zorgketenpartners zijn betrokken bij de pilot ‘Zorgcoördinatie in de Bossche regio’.
 
 
Lees meer over dit onderwerp in het artikel van Ambulancezorg Nederland.