ACE

Meldkamers ambulancezorg in Bergen op Zoom en Den Bosch presteren op het hoogste niveau

 

De meldkamers Ambulancezorg Oost-Brabant in Den Bosch en Midden- en West-Brabant/Zeeland in Bergen op Zoom zijn voor de derde keer geaccrediteerd als Medical ACE. De ACE-status is het bewijs dat een meldkamer op het hoogst haalbare niveau presteert. De uitreiking van de ‘Re-Ace’ vindt plaats in Denver op het Navigatorcongres dat plaatsvindt van 18 tot 20 april. Een delegatie van centralisten van beide meldkamers gaat de certificaten daar ophalen.

ACE staat voor Accredited Center of Excellence en is de kwaliteitsstatus van de International Academy of Emergency Dispatch. Harm van de Pas, Medisch manager ambulancezorg, over deze bijzondere prestatie:

Ongelooflijk trots ben ik. Elke dag weer werken de centralisten van onze meldkamers in Den Bosch en Bergen op Zoom met veel plezier en toewijding aan de best haalbare meldkamerzorg. Alle inwoners en bezoekers in Brabant zijn verzekerd van professionele en deskundige levensreddende hulp op het moment dat ze deze het hardst nodig hebben. Dag in, dag uit. Twee keer een hercertificering op het allerhoogste niveau: dat gebeurde niet eerder in Nederland. En nu eerst door de meldkamer in Bergen op Zoom, op de voet gevolgd door de Bossche meldkamer. De teams op onze meldkamers ambulancezorg laten bij elke melding weer zien vér boven het normniveau te presteren. Zij zijn een voorbeeld voor alle meldkamerzorgprofessionals in Nederland en ver daarbuiten.”

Onze meldkamers werken alweer ruim tien jaar met AMPDS/ProQA. In 2016 was de meldkamer Noordoost-Brabant in Den Bosch de eerste Nederlandse meldkamer die het predicaat ACE binnensleepte. In 2017 behaalde de meldkamer Midden- en West-Brabant (toen nog gevestigd in Tilburg) als tweede AMPDS-meldkamer de ACE-status. In de afgelopen jaren wisten de meldkamers het hoge kwaliteitsniveau vast te houden. En dit niveau zelfs nog verder te ontwikkelen; door de wekelijkse kwaliteitscontroles en refereermomenten leren de centralisten ook van elkaar.