Werken in Nederland

De RAV Brabant Midden-West-Noord is ook een aantrekkelijke werkgever voor verpleegkundigen en chauffeurs die over de grens wonen. Dit komt door het hoge niveau van de Nederlandse ambulancezorg, de uitgebreide opleidings- en trainingsmogelijkheden, zelfstandigheid in het werk en goede arbeidsvoorwaarden. Bij onze RAV werken inmiddels diverse collega’s uit België en Duitsland.

Woon je in België of Duitsland en wil je bij onze RAV komen werken?

Dan zijn de volgende aandachtspunten van belang:

  • Goede beheersing van de Nederlandse taal, zowel mondeling als schriftelijk, is essentieel.
  • Als ambulanceverpleegkundige moet je in het bezit zijn van een BIG-registratie.
  • Je moet een CZO-diplomavergelijking van je buitenlandse diploma kunnen overleggen. Hoe dit werkt, lees je op de website van CZO.
  • Er moeten administratieve zaken worden geregeld, zoals het afsluiten van een ziektekostenverzekering en het aanvragen van een burgerservicenummer. De RAV biedt hierbij natuurlijk ondersteuning, met een administratiekantoor dat speciaal gericht is op grensarbeiders.

Ervaringen van een Belgische collega

Een ambulanceverpleegkundige uit Antwerpen die dagelijks afreist voor zijn werk naar de ambulancepost in Bergen op Zoom vroegen we: “Hoe bevalt het om in Nederland te werken?”

“Ik werk vooral op de post in Bergen op Zoom maar ook op een aantal andere posten. Het grote voordeel is dat de ambulances en de gebruikte materialen overal hetzelfde zijn. Kleding, materiaal, support, de middelen waar je hier mee werkt, dat is allemaal prima geregeld. Ondanks dat veel gestandaardiseerd is, is het werk toch is heel afwisselend. Je werkt steeds met verschillende mensen, maar allemaal volgens dezelfde principes. Je weet wat je van elkaar kunt verwachten. Zelfs als je elkaar niet kent, kun je goed samenwerken. We hebben dan ook allemaal dezelfde opleiding gevolgd. Ik zou bij wijze van spreken morgen in het noorden van Nederland kunnen gaan werken. We overleggen vaak om ervaringen uit te wisselen. En we doen hands on trainingen om kennis en vaardigheden op peil te houden. Daar heb ik ook echt behoefte aan, mezelf blijven ontwikkelen.

Ik voel veel gelijkwaardigheid in de samenwerking, terwijl elke professional zijn eigen taken en verantwoordelijkheden heeft. Dat geldt ook in het contact met een huisarts thuis bij patiënt. Ik doe mijn eigen onderzoek en neem beslissingen. Tenslotte ben ik verantwoordelijk voor mijn patiënt! Dat ik een arts kan aanspreken met suggesties en verbeteringen was voor mij een enorme cultuurshock.

De lonen in België en Nederland liggen vrijwel gelijk, maar je betaalt minder belasting in Nederland. Ook de onregelmatigheidstoeslag is ook beduidend hoger. Overwerk kun je laten uitbetalen in geld of uren, en je kunt je ook inschrijven voor extra uren. En niet onbelangrijk, er is een goede reiskostenvergoeding. Ik moet toch wat kilometers afleggen om op mijn werk te komen. Goede voorwaarden zorgen er bij mij voor dat ik steeds gemotiveerd ben en blijf om te werken.”

Lijkt het je leuk om ons team te versterken?

Neem dan contact op met onze afdeling Personeelszaken: 085-0442135