
Ambulanceverpleegkundige
De ambulanceverpleegkundige is – samen met de ambulancechauffeur – vaak als eerste zorgverlener ter plaatse. Elke dag komen zij terecht in de meest uiteenlopende situaties en behandelen zij verschillende typen patiënten. De verantwoordelijkheid is groot: de ambulanceverpleegkundige moet zelfstandig medische beslissingen nemen en snel handelen. Ambulanceverpleegkundigen volgen hiervoor een speciale opleiding.
Een dag uit het leven van…
Als je gaat werken op de ambulance, is geen dag meer hetzelfde. Je dienst start met het omkleden op de post. Daarna controleer je de materialen in de ambulance, zoals medicatie en apparatuur. Eventueel vul je materialen bij uit het magazijn. Na het in dienst melden bij de meldkamer wacht je in de huiskamer op wat komen gaat die dag. Geen dag is hetzelfde, het is hollen of stilstaan. Soms is het druk en heb je de ene rit na de andere. De andere dag is er wat meer tijd om bij te praten, administratie te doen of je kennis en vaardigheden op peil te houden.
Teamwork
Werken op de ambulance doe je niet alleen. Je bent altijd lid van het ambulanceteam. Bij aanvang van je dienst voer je samen met de ambulancechauffeur verschillende controles uit. En dan gaat de pieper… Je stapt meteen in de ambulance en gaat op weg naar de patiënt. Onderweg geeft de meldkamer alvast alle relevante informatie over de patiënt door. Als ambulanceteam ben je vaak als eerste zorgverlener ter plaatse. Bij een reanimatie of groot ongeval kan het ook voorkomen dat vrijwillige hulpverleners, de politie (of de brandweer) de eerste hulpverlening al heeft opgestart. Jij neemt de hulpverlening daarna over.
Doorgroeien binnen je functie
Als ambulanceverpleegkundige bij onze RAV heb je verschillende mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan werken als verpleegkundig specialist, rapid responder of verpleegkundig centralist op de meldkamer. Samen met je teammanager bespreek je de mogelijkheden en wat daarvoor nodig is.