” admin_label=”Divi Breadcrumbs” _builder_version=”4.0.4″ fontsbreadcrumblinks_font=”|600|||||||” fontsbreadcrumblinks_text_color=”#022145″ fontsbreadcrumblinks_text_color__hover_enabled=”on” fontsbreadcrumblinks_text_color__hover=”#0077ff”][/et_pb_dcsbcm_divi_breadcrumbs_module]
Risk Factory gaat van start
De Risk Factory opent in januari 2022 haar deuren in de Dongecentrale, de voormalige energiefabriek in Geertruidenberg. De Risk Factory is er in eerste instantie voor basisschoolleerlingen van groepen 7 en 8.
Via nagebootste praktijksituaties worden leerlingen bewust gemaakt van de risico’s op het gebied van veiligheid, gezondheid en duurzaamheid. En leren vervolgens op interactieve wijze hoe zij in zo’n situatie moeten handelen. De situaties sluiten aan bij de kerndoelen van het primair onderwijs en van gemeenten. Ze gaan onder meer over brandgevaar, over risico’s van internetgebruik, verkeersveiligheid, het effect van pesten en groepsdruk, contact met hulpdiensten, hygiëne, klimaat en duurzaamheid.
In de week van 21 juni ging de scholencampagne voor de Risk Factory van start. De kinderburgemeesters van Breda, Etten-Leur en Klein Zundert gingen scholen in de Midden- en West-Brabant langs en vroegen aandacht voor de Brabantse ontdekfabriek voor veiligheid, gezondheid en duurzaamheid. Kinder- en jeugdburgemeesters Mouna, Danu en Max vonden het idee van de Risk Factory zo tof dat ze geen moment aarzelden om als ambassadeur op pad te gaan. “Het is superbelangrijk dat kinderen van onze leeftijd leren over enge situaties en wat zij daar zelf tegen kunnen doen. Ik ben blij dat we dit straks in een veilige omgeving kunnen oefenen”, aldus kinderburgemeester Max uit Zundert.
Samen met ambulancechauffeur Michaela, brandweerman Richard en politieagent Rick rijden de jeugdburgemeesters in de voertuigen van de hulpdiensten de regio door om scholen enthousiast te maken voor een bezoek aan de ontdekfabriek. Het kostte ze geen enkele moeite om directeuren en docenten van groepen 7 en 8 zover te krijgen dat zij symbolisch hun handtekening zetten.
Zo committeren scholen zich voor een bezoek aan de ontdekfabriek in het nieuwe schooljaar. Alle handtekeningen krijgen straks een mooi plekje in de hall of fame van de Risk Factory. Annelie De Meulenaere, directeur van Daltonschool Helen Parkhurst in Tilburg: “Wij weten hoe belangrijk belevingsonderwijs is om informatie te laten beklijven bij leerlingen. In een schoolomgeving is dat lastig te realiseren. In de Risk Factory krijgen ze de kans om echt te ervaren hoe het is om 112 te bellen en te ontsnappen uit een brand. Maar ook hoe het voelt om bijvoorbeeld gepest te worden of wat je zelf kunt doen om klimaatverandering tegen te gaan. Door te zien en te doen, leren leerlingen veel meer. En die kennis nemen ze vervolgens mee naar huis.”
Midden- en West-Brabant is de derde regio in Nederland waar een Risk Factory wordt opgericht. Twente en Limburg-Noord zijn Brabant voorgegaan. Het concept van de Risk Factory om te leren door te doen en te beleven, komt uit Engeland.
Meer weten? Kijk dan op www.riskfactorymwb.nl