1. Home
  2.  » 
  3. Nieuws
  4.  » Eerste studenten opleiding RAV

RAV start opleiding tot ambulanceverpleegkundige

Op 1 oktober is RAV Brabant Midden-West-Noord gestart met een opleiding tot ambulanceverpleegkundige. Aan de opleiding, die maximaal anderhalf jaar duurt, nemen op dit moment negen studenten deel.

Ontwikkelingen in de maatschappij

Aanleiding voor de opleiding zijn de ontwikkelingen in de maatschappij. Mensen worden steeds ouder, maar blijven ook langer thuis wonen. Daardoor neemt de druk op de (acute) zorg toe. Tegelijkertijd heeft de ambulancesector te kampen met personeelstekort. Met de start van deze opleiding, waarbij het mogelijk is om direct vanuit de opleiding HBO-verpleegkundige in te stromen, beantwoorden we aan de zorgvraag van de toekomst en kunnen we beschikken over voldoende personeel.

Opleidingsinstituut

Met de start van de opleiding is de RAV naast een hulpdienst ook een opleidingsinstituut geworden. De RAV heeft een samenwerkingsovereenkomst met Ambulancezorg Groningen. Zij hebben de inhoud ontwikkeld en zijn in november 2018 al gestart met een groep. Binnen de RAV Brabant Midden-West-Noord hebben docenten en praktijkopleiders het lesprogramma verder vormgegeven naar de Brabantse situatie. In maximaal 18 maanden tijd volgen de studenten theorielessen, worden zij intensief begeleid bij het praktijkleren en lopen zij stage, zowel binnen de RAV als bij onze ketenpartners. Met dit totaalpakket doen zij uitgebreid kennis op in de acute zorg. Uiteindelijk zullen zij uitstromen met een CZO-geaccrediteerd diploma ambulanceverpleegkundige.

Ga met ons mee op expeditie

Chris Bruggeman, manager Zorg, over de opleiding: “Ik ben er op trots op dat onze RAV een hoog ambitieniveau heeft en hart heeft voor de patiĆ«nt, zodat we altijd de beste en meest passende zorg kunnen leveren. Dat zie je ook terug in de keuze om een eigen opleiding op te zetten voor onze sector. De slogan van onze opleiding is: Ga met ons mee op expeditie. We zien het dan ook als een mooie maar intensieve reis die we met elkaar gaan maken. We zijn op 1 oktober gestart in het basiskamp, onze opleidingslocatie in Uden. En van daaruit gaan we op weg naar het einddoel: die van zelfstandig werkende ambulanceverpleegkundigen. De studenten zijn zelf verantwoordelijk voor de weg die zij afleggen. Maar daarbij krijgen zij op elk moment back-up en steun van de organisatie: van docenten, praktijkopleiders, leidinggevenden en collega’s op de ambulanceposten.”

Nieuwste technieken

Tijdens de opleiding maken we gebruik van de nieuwste lesmaterialen en technologische mogelijkheden. Een echte innovatie is het gebruik van een “immersive ruimte”. Dit is een interactieve 360 graden-setting waarin training en simulatie nog realistischer worden door het gebruik van meerdere zintuigen. Elke hulpverleningssituatie kan worden nagebootst: op een weg, in een thuisomgeving, in de natuur of op een bedrijfsterrein. Maar ook onderweg in de ambulance of op de SEH kan worden nagebootst. Vanuit de regieruimte kijkt de docent mee en kan hij aanwijzingen geven.

Het voornemen is om een aantal keren per jaar een nieuwe groep studenten te laten starten. De verwachting is dat in maart 2020 de tweede groep studenten begint met de opleiding.

Meer weten?

Onder ‘Leren Bij‘ vind je alle informatie over de opleiding en de selectieprocedure!

Meteen aanmelden?

Dat kan natuurlijk ook! Klik dan op de button hieronder!

Meld je aan!