Wachttijden meldkamer landelijk aangepakt

donderdag 22 februari 2018

De landelijke 1-1-2 centrale kan bij piekbelasting of storingen burgers met een noodhulpmelding voortaan op eigen initiatief doorverbinden met de gevraagde hulpverleningsdienst in een andere regionale meldkamer dan die van de locatie van het incident.

Mensen met een noodmelding worden vanuit de landelijke 1-1-2 centrale één keer doorverbonden met een regionale meldkamer. Dat is meestal de meldkamer in de eigen regio zijn, maar bij overbelasting of storing van die meldkamer kan het ook een andere meldkamer zijn. Het kan dus voorkomen dat mensen in een ander ‘dialect’ dan verwacht te woord worden gestaan.

De centralist die een melding krijgt die buiten het eigen verzorgingsgebied valt, verzorgt zoals gebruikelijk de intake en vastlegging in GMS. Meldingen die buiten het verzorgingsgebied vallen, worden naar de meldkamerlocatie in de betreffende regio verzonden. Die meldkamer neemt vervolgens de regie en uitgifte over. In de aansturing van de ambulances en andere noodhulpdiensten verandert er niets.

Wachttijden meldkamer landelijk aangepakt