RAV Brabant Midden-West-Noord neemt deel aan onderzoek bloedvergiftiging

dinsdag 21 juli 2015

RAV Brabant Midden-West-Noord levert graag een bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek gericht op het verbeteren van de prehospitale zorg. Daarom nemen we vanaf 1 oktober 2015 deel aan een landelijk onderzoek naar de verbetering van de behandeling van sepsis (bloedvergiftiging). Dit doen we samen met het Amphia ziekenhuis in Breda.

Alle patiënten met ernstige sepsis worden in een ziekenhuis op de spoedeisende hulp behandeld met antibiotica. Uit wetenschappelijk onderzoek weten we dat eerder starten met behandeling een positief effect kan hebben op de overlevingskans, maar nog niet wat het beste tijdstip is voor antibioticatoediening. In het onderzoek, genaamd PHANTASi trial (Prehospital Antibotics against Sepsis), bekijken we of het toedienen van antibiotica in de ambulance de kans op overlijden verder verkleint.

Trainen van ambulancepersoneel

Het uiteindelijke doel van het onderzoek is om de gezondheidstoestand van een patiënt met sepsis zoveel mogelijk te verbeteren door de ziekte zo snel mogelijk te herkennen en te behandelen in de ambulance. De behandeling kan daarna in het ziekenhuis worden voortgezet. Alle ambulanceverpleegkundigen van de posten in Breda, Oosterhout en Waalwijk worden hiervoor in september getraind. Vanaf 1 oktober 2015 starten zij met het afnemen van bloedkweken en toedienen van antibiotica tijdens de hulpverlening.

Wat is Sepsis?

Sepsis of bloedvergiftiging is een heftige ontstekingsreactie van het lichaam in combinatie met een infectie. De infectie wordt veroorzaakt door micro-organismen of ziekteverwekkers zoals bacteriën, virussen, schimmels, gisten of parasieten. Als de ziekteverwekkers in de bloedbaan komen, wordt dit sepsis genoemd. De meeste infecties in het lichaam worden door het afweersysteem bestreden. Bij ernstige infecties kan de afweerreactie van het lichaam zo heftig zijn dat een of meerdere organen hiervan schade ondervinden. Hoewel iedereen sepsis kan krijgen, zijn bepaalde groepen mensen hier vatbaarder voor:

  • zeer jonge kinderen en hoogbejaarde mensen;
  • patiënten met kanker die met chemotherapie zijn behandeld;
  • patiënten die medicijnen gebruiken die de afweer onderdrukken;
  • patiënten die grote operaties hebben ondergaan;
  • mensen met een alcohol- of drugsverslaving.