Meldkamer Ambulancezorg 's-Hertogenbosch onderscheiden voor kwaliteit hulpverlening

vrijdag 16 september 2016 Ambulance

De meldkamer ambulancezorg in ‘s-Hertogenbosch, onderdeel van de Regionale Ambulance Voorziening (RAV) Brabant Midden-West-Noord, ontvangt een ACE-certificaat voor de kwaliteit van de hulpverlening aan 112-bellers. Dit certificaat geeft aan dat de meldkamer een ‘Accredited Center of Excellence’ is, van zeer hoog niveau waardoor patiënten de best mogelijke en meest veilige zorg ontvangen.De prijs is bijzonder, omdat de meldkamer in ’s-Hertogenbosch pas de derde in Europa is die de ACE ontvangt. Directeur Ger Jacobs nam het certificaat op 15 september in ontvangst tijdens het Euronavigatorcongres in Salzburg. Hierbij zijn Europese meldkamers aanwezig die werken met hetzelfde uitvraagsysteem.

Hans van Ettekoven, teammanager van de meldkamer: “We zijn erg trots op het behalen van de ACE waarvoor onze centralisten de afgelopen jaren ontzettend hard hebben gewerkt. Zonder hun inzet hadden we deze buitengewone prestatie niet kunnen leveren binnen korte tijd. We werken sinds 2012 met ProQA waarmee onze centralisten alle 112-meldingen op een gestructureerde en eenduidige wijze behandelen. Dit maakt dat de kwaliteit van de gesprekken constant en meetbaar is. Ook coachen de centralisten elkaar in hoe zij nóg beter meldingen kunnen verwerken. Dat we constante, hoogwaardige zorg bieden, blijkt ook uit het feit dat het aantal klachten de afgelopen jaren sterk is afgenomen.

Bellen naar 112

Mensen die 112 bellen, zijn vaak ongerust en voelen zich machteloos. Dan is het zaak dat een centralist snel en grondig achterhaalt wat er aan de hand is en welke hulp nodig is. De centralisten gebruiken hiervoor een digitale vragenlijst waarmee zij snel alle gegevens kunnen invoeren. De centralist bepaalt met enkele korte vragen of er een aanwijzing is voor een levensbedreigende situatie. Is dat het geval, dan worden ambulancehulpverleners met één druk op de knop op weg gestuurd richting de patiënt. Ondertussen krijgt de melder instructies, bijvoorbeeld om een reanimatie uit te voeren of te ondersteunen bij een bevalling. In de ambulance ziet de verpleegkundige op een computerscherm welke hulp ter plaatse nodig is. In gevallen waarbij niet meteen duidelijk is wat er aan de hand is, stelt de centralist extra vragen om helder te krijgen of een ambulance nodig is en welke instructies de melder nodig heeft. En als het nodig is, worden ook politie en brandweer gealarmeerd. Het systeem biedt een grote mate van veiligheid, niet alleen voor de patiënt maar ook voor de centralist en het ambulancepersoneel.

Internationaal systeem

In Nederland werken momenteel 10 meldkamers met ProQA. Wereldwijd werken ruim 3000 meldkamers in 43 landen hiermee, zoals Engeland, grote delen van Canada en Australië, de Verenigde Staten, Maleisië, China, Oostenrijk, Duitsland en het Midden-Oosten. Daarvan zijn er 158 in het bezit van een ACE. Jaarlijks worden met het systeem ruim 50 miljoen meldingen behandeld. Harm van de Pas, medisch manager ambulancezorg van de RAV Brabant Midden-West-Noord, is lid van de Medical Council of Standards, een werkgroep die het internationale meldkamerprotocol vaststelt en wijzigingen doorvoert op grond van binnengekomen aanvragen en voorbeelden uit de hele wereld. Op deze manier geldt wereldwijd hetzelfde meldkamerprotocol en draagt de Council bij aan het continu verbeteren van de zorg voor miljoenen mensen.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de ambulancedienst? Kijk dan op www.ravbrabantmwn.nl.