Mijlpaal Hart4All: 50ste match tussen redder en slachtoffer

dinsdag 07 april 2015

De 50e match tussen redder en slachtoffer was voor de RAV en Hart4All reden om de betrokken burgerhulpverlener en politieagenten in het zonnetje te zetten. Mevrouw Lenie Scholten, Wethouder Zorg, welzijn en armoedebeleid van de gemeente Eindhoven, overhandigde op 1 april op het stadhuis van Eindhoven een bloemetje aan betrokkenen. Ook familieleden van het slachtoffer waren hierbij aanwezig. Over deze ontmoeting verscheen een artikel in het Eindhovens Dagblad.

Grote impact

Het redden van een mensenleven heeft vaak grote impact. Voor zowel het slachtoffer als de redder kan het daarom prettig zijn om elkaar nog eens terug te zien, maar dat is niet altijd mogelijk. Ziekenhuizen en de RAV mogen namelijk geen informatie over patiënten geven. In Brabant hebben ze hier iets op gevonden: Hart4all. Hart4ALL matcht vrijwillige hulpverleners en (familie van) het slachtoffer. Alle ambulances van de ambulancediensten in Brabant beschikken over armbandjes met daarop een unieke code. Bij een reanimatie krijgt de vrijwillige hulpverlener zo’n armbandje mee. Een ander bandje komt terecht bij (familie van) de patiënt. Met behulp van de code kunnen zowel de vrijwilliger en het slachtoffer of familie vrijblijvend inloggen op de website van Hart4ALL. Als zij beiden aangeven contact te willen, zorgt Hart4ALL voor een match. De privacy van de patiëntgegevens is hierbij altijd gewaarborgd.

Belangrijke behoefte

Hart4ALL speelt in op een belangrijke behoefte. Vrijwillige reanimatie-hulpverleners kunnen na een match antwoord op prangende vragen krijgen, zoals: Hoe gaat het met het slachtoffer? Heeft het slachtoffer het gered? Veel vrijwillige hulpverleners geven aan dat het rust geeft als ze weten hoe het met het slachtoffer afgelopen is. Met elkaar kunnen praten is vaak de basis voor het verwerkingsproces. Meer informatie over de activiteiten van Hart4ALL is te vinden op www.hart4all.nl.