Centralist meldkamer Ambulancezorg ’s-Hertogenbosch is “Dispatcher of the Year”

woensdag 16 september 2015

Vanochtend ontving Sjef Taabe, verpleegkundig centralist op de meldkamer ambulancezorg in ’s-Hertogenbosch, tijdens het congres Euronavigator de award voor “Dispatcher of the Year”. Deze internationale prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een meldkamercentralist die een buitengewone prestatie heeft geleverd. Taabe ontving in Leiden de prijs voor de wijze waarop hij een bevalling via de telefoon begeleidde. Als verrassing waren de ouders Saskia en Michel Verdonk met hun baby Esmee ook bij de uitreiking aanwezig. Burgemeester Lenferink van de gemeente Leiden en Scott Freitag, directeur van de International Academies of Emergency Dispatch (IAED), reikten de award uit.

De meldkamer is onderdeel van de RAV Brabant Midden-West-Noord. Medisch manager Harm van de Pas van de RAV nomineerde Sjef Taabe voor deze prijs. Van de Pas: “Sjef werkt al jaren op de meldkamer ambulancezorg. Hij is een zeer betrokken collega die zichzelf ten doel heeft gesteld om de kwaliteit van de hulpverlening op de meldkamer continu te verbeteren. Door zijn charisma en openheid is hij in staat om enthousiasme over te brengen op zijn collega’s. Een mooi voorbeeld van de excellente manier waarop hij via 1-1-2 hulp biedt, is een bevalling die hij onlangs telefonisch begeleidde. Hij is in staat om zich tijdens deze hectiek volledig aan het protocol te houden, en tegelijkertijd veel empathie te hebben voor degene in nood. Dit wordt zeer gewaardeerd, door zijn collega’s, en door de bellers en hun naasten. Ik heb groot respect voor zijn manier van werken. Het was voor mij vanzelfsprekend om hem voor deze award te nomineren.”

Euronavigator voor het eerst in Nederland

Het congres Euronavigator wordt nog gehouden tot en met 18 september en vindt voor het eerst plaats in Nederland. Het is dan ook extra bijzonder dat een Nederlandse centralist de prijs tijdens deze editie in ontvangst mag nemen. Elk jaar organiseert de IAED wereldwijd congressen voor 3400 meldkamers en hun centralisten die werken met het systeem AMPDS. Ook de bij de RAV Brabant Midden-West-Noord aangesloten meldkamers in ’s-Hertogenbosch en Tilburg werken hiermee.

Levensreddend handelen begint aan de telefoon

Als iemand 1-1-2 belt voor een ambulance is er altijd zorg en vaak ook paniek. Dan is het belangrijk dat de centralist op de meldkamer ambulancezorg snel en grondig achterhaalt wat er aan de hand is en welke hulp nodig is. De centralisten gebruikt hiervoor een digitale vragenlijst. De centralist bepaalt met drie korte vragen of er sprake is van een levensbedreigende situatie. Is dat het geval, dan worden ambulancehulpverleners met één druk op de knop ingezet (en indien nodig ook politie en brandweer). Ondertussen krijgt de melder levensreddende instructies, bijvoorbeeld bij een reanimatie of bevalling, in afwachting van de ambulance.