Brabants ambulancepersoneel legt contact tussen burgerhulpverlener en slachtoffer reanimatie

dinsdag 05 februari 2013

Brabants ambulancepersoneel legt contact tussen burgerhulpverlener en slachtoffer reanimatie

AED-hulpverleners en burgerhulpverleners weten bij veel ongevallen levens te redden door snel eerste hulp te verlenen en te reanimeren. Daarna neemt het ambulancepersoneel de zorg over en vervoert het slachtoffer naar het ziekenhuis. De AED-hulpverlener of burgerhulpverlener blijft onwetend van de afloop achter.

De RAV Brabant Midden-West-Noord is de eerste ambulancedienst in Nederland die hulpverleners en (familie van) slachtoffers met elkaar in contact gaat brengen door middel van de pilot Hart4All. Op 1 februari jl. overhandigde Hugo Backx, directeur van de GGD Hart voor Brabant, het eerste Hart4All-pakket aan de ambulanceteams van de ambulancepost in Tilburg-Zuid.

Ruud Verhalle, ambulanceverpleegkundige en initiatiefnemer vanuit de RAV vertelt hierover: “Als het ambulanceteam bij het slachtoffer komt, nemen wij de zorg voor het slachtoffer over van het familielid of de toevallige voorbijganger die bij het slachtoffer was toen hij onwel werd. Zodra het slachtoffer in het ziekenhuis is, is mijn taak volbracht. Ik weet bijna altijd hoe het met het slachtoffer afloopt. Dit in tegenstelling tot de ‘eerste toevallige helper’, de burgerhulpverlener. Geregeld krijgen wij vragen van mensen die willen weten hoe het is afgelopen met het slachtoffer dat ze geholpen hebben. Helaas mogen wij vanwege privacywetgeving geen informatie geven. Door Hart4ALL kunnen burgerhulp-verlener en slachtoffer toch met elkaar in contact komen als beide partijen dit wensen. Een beetje menselijkheid terugbrengen in het zakelijke proces dat een reanimatie is, daar staat Hart4ALL voor. Voor de burgerhulpverlener kan het bijdragen aan de verwerking, voor het slachtoffer is het een manier om ‘dankjewel’ te zeggen.”

Hoe werkt Hart4All?

Hart4ALL matcht AED-hulpverleners en burgerhulpverleners met (familie van) het slachtoffer. Alle ambulances in Midden- en West-Brabant en Brabant-Noord beschikken over een Hart4ALL-pakket, waarin klikbandjes zitten met daarop een unieke code. Bij een reanimatie krijgt de AED-hulpverlener of burgerhulpverlener van het ambulancepersoneel zo’n armbandje mee. Het andere bandje komt terecht bij (familie van) de patiënt. Met behulp van de code kunnen zowel de hulpverlener als het slachtoffer of familie vrijblijvend inloggen op de website van Hart4ALL. Als zij beiden aangeven contact te willen, zorgt Hart4ALL voor een match. De privacy van de patiëntgegevens is altijd gewaarborgd, omdat het slachtoffer of diens familie aan moet geven of de match gewenst is. Als de pilot uitgroeit tot een succes, wordt het initiatief mogelijk uitgebreid naar andere regio’s.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over Hart4All, kijk dan op www.hart4all.nl.