Bijzondere ontmoeting tussen vrijwillige hulpverleners en slachtoffer via Hart4All

vrijdag 17 mei 2013

Bijzondere ontmoeting tussen vrijwillige hulpverleners en slachtoffer via Hart4All


Burgemeester Noordanus van de gemeente Tilburg ontving op donderdag 16 mei op het stadhuis drie vrijwilligers die op station Tilburg een hartpatiënte reanimeerden. Ook de vrouw die zij op 22 februari reanimeerden, was bij deze ontmoeting aanwezig. Sinds de reanimatie hebben de hulpverleners en het slachtoffer elkaar niet meer gezien.  

De 82-jarige vrouw zakte in februari op het station in elkaar. Een student en twee medewerkers van NS snelden te hulp en reanimeerden haar tot ambulancepersoneel het over kon nemen. Van het ambulancepersoneel kregen de drie hulpverleners en de patiënte een polsbandje met een code. Met behulp hiervan konden ze via de website van Hart4all met elkaar in contact komen. De patiënte is inmiddels geopereerd en hersteld.

H4All heart for all

Contact via Hart4All

Op 1 februari startte de pilot Hart4all in Brabant. Als hulpverleners en slachtoffers aangeven contact te willen, zorgt Hart4all voor een match. De reanimatie op station Tilburg op 22 februari was de eerste succesvolle match. In verband met de operatie en herstel van de patiënte liet de ontmoeting enige tijd op zich wachten. Inmiddels is ze herstellende en laat ze weten weer van het leven te genieten. De drie vrijwilligers zijn alle drie blij om te weten dat het weer goed gaat met het slachtoffer. Een student zag het gebeuren en kon de vrouw nog net opvangen en om hulp roepen.
Twee NS-medewerkers waren op weg om een rolstoeler op te halen uit een trein. Ze schoten te hulp en wisten het slachtoffer te reanimeren met behulp van de aanwezige AED. “Het verbaasde me dat er zoveel mensen wilden helpen”, vertelt een van de servicemedewerkers van NS. “Ik ben blij met Hart4all omdat zij de mogelijkheid geven daadwerkelijk te horen hoe het is afgelopen.” Burgemeester Noordanus is als lid van het Comité van Aanbeveling betrokken bij de stichting Hart4all en wilde mede daarom deze bijzondere hereniging mogelijk maken.