Artikelen over 1-1-2 bellen

maandag 26 januari 2015 Ambulance

Het Oranje Kruis geeft zes keer per jaar het tijdschrift EHBO.nl uit dat gaat over EHBO en preventie van ongevallen en zich vooral richt op burgerhulpverleners in Nederland. De RAV verleende onlangs haar medewerking aan twee artikelen die verschenen in het tijdschrift.

''Als je 1-1-2 belt...''

Als je in Brabant bent en 1-1-2 belt voor een ambulance, word je doorverbonden met de meldkamer ambulancezorg van de Regionale Ambulancevoorziening (RAV) Brabant Midden-West-Noord.
Wat gebeurt er op de meldkamer en maakt het voor de meldkamer uit of de beller een burgerhulpverlener is? Gos de Vries, directeur Zorg, en Hans van Ettekoven, teammanager van de meldkamer ambulancezorg, leggen het uit.

 ''Twijfel niet: bel 1-1-2''

Iemand is hard gevallen op straat. Het slachtoffer blijft liggen en heeft een wond aan zijn hoofd. Samen met anderen verleent u eerste hulp en belt u 1-1-2 voor een ambulance. Stel dat achteraf blijkt dat een ambulance niet nodig was. Of dat het slachtoffer probeert de kosten van het eigen risico te verhalen op de beller. Wie draait er dan voor de kosten op? Dat leest u in dit artikel.