11 februari: Europese dag van alarmnummer 1-1-2

maandag 09 februari 2015

112Wie met een vaste telefoon belt naar 1-1-2, komt automatisch terecht bij de alarmcentrale in de eigen regio. De beller krijgt dan de vraag welke hulpdienst nodig is: politie, brandweer of ambulance. Wie met een mobiele telefoon naar 1-1-2 belt, komt terecht bij de alarmcentrale van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) in Driebergen. De beller wordt daarna doorgeschakeld naar de gevraagde hulpdienst in de eigen plaats of regio.

Het nummer 1-1-2 is het alarmnummer voor heel Europa, zowel voor vaste als voor mobiele telefoons. Wie binnen Europa op reis is, hoeft dus nooit na te denken over wat het plaatselijke alarmnummer is. Op mobiele telefoons werkt 1-1-2 altijd. Ook als het beltegoed op is, het abonnement is verlopen of de telefoon is vergrendeld met een pincode.

Verkeerd gebruik en misbruik van 1-1-2 komt helaas vaak voor. Dit varieert van kinderen die als grap 1-1-2 bellen en ‘broekzakbellen’ (per ongeluk met een mobiele telefoon 1-1-2 bellen) tot bewust valse meldingen doen. De politie doet het nodige om dit te bestrijden. Zo bellen zij ouders terug om hen te wijzen op het gedrag van hun kind. Tegen notoire misbruikbellers wordt strafrechtelijk opgetreden. Op het zonder noodzaak bellen van het alarmnummer staat een maximale gevangenisstraf van drie maanden; op het doen van een valse bommelding maximaal vier jaar.

De telefooncentrale bij de Landelijke Eenheid van de politie is zo aangepast dat de eigenaar en de locatie van een mobiele telefoon altijd te achterhalen zijn, ook als nummerherkenning is uitgeschakeld en de sim-kaart ontbreekt.